Moara lui Mustăcilă din Moniom

Moara lui Mustăcilă din Moniom. Pe drumul care leagă Bocșa de Reșița, trecând de Registrul Auto Român, pe partea dreaptă, se află una din cele trei mori de apă rămase pe teritoriul administrativ al municipiului Reșița.

Moara Mustacila din Moniom

Moara lui Mustăcilă a fost ridicată în 1880 pe râul Bârzava cu contribuția a 29 de familii din Moniom, sat care astăzi se află în administrarea municipiului Reșița.

Moara Mustacila din Moniom

Moara este construită din piatră, avea roată verticală, locuință pentru morar și a funcționat până la mijlocul anilor 1970 (foto) când a fost oprită defintiiv. Alimentarea cu apă se făcea printr-un canal (ierugă) de circa 1 km lungime și 3 metri lățime.

Moara lui Mustăcilă are codul CS-II-m-B-11131 în lista monumentelor istorice. Astăzi, clădirea se află în proprietatea municipiului Reșița. Roata verticală nu mai există, însă se mai păstrează o parte din axul vertical. De asemenea, se mai păstrează și o parte din instalația de măcinat.

Moara este vizibilă de la drumul principal și are un potențial turistic deosebit. Administrația locală studiază posibilitatea restaurării morii în scop turistic și cultural.

Bibilografie

Informațiile publicate de taramorilordeapa.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.


2 Replies to “Moara lui Mustăcilă din Moniom”

  1. Petru

    Uite o informatie: Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Reșița nr. 18 din 28.01.2014 privind vânzarea prin licitație publică a imobilului proprietate privată „Moara lui Mustăcilă (cu roată verticală)“ compus din construcții C1 – anexă Moară 79 mp și C2 – locuință – 35 mp + teren aferent în suprafață de 1766 mp înscris în C.F. nr. 37461,nr. cad. 37461 situat administrativ în Reșița, zona Moniom şi care nu se mai află în exploatare !!!

    • Radu Trifan

      Am vazut si noi acel anunt cand am facut documentarea pentru proiect. Intre timp am discutat cu autoritatile locale si ne bucuram ca au in vedere reabilitarea morii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *