Morile de apă din Moceriș
Morile de apă din Moceriș. Patru mori de apă au mai rămas în picioare la Moceriș, sat care aparține de comune Lăpușnicu Mare, județul Caraș-Severin. Satul face parte din zona etnografică Valea Almăjului.
Toate cele patru mori sunt amplasate pe râul Moceriș, ce izvorăște din apropiere de vârful Leordișului. Două mori sunt funcționale iar localnicii macină aproape zilnic la ele, după un rând bine stabilit de ani de zile. Alte două sunt oprite și se degradează pe zi ce trece, cu șanse mici de a mai fi repornite.
Moara din Piatră
Prima moară, aflată în vatra satului, chiar la intrarea râului Moceriș în sat, este numită de localnici „din piatră” pentru că este astfel construită. Are 40 de rândași programați să macine în cursul săptămânii, de luni până duminică. A fost renovată de localnici cu materiale moderne, fiindu-i turnată o placă de beton peste fundația din piatră. Tot cu beton a fost întărită camera inferioară, fiindu-i modificat aspectul.
Ciutura, din metal, este în stare bună. De altfel, rândașii au mare grijă de ea și fac cu regularitate intervenții de întreținere.
Moara Zăboane
Mergând de-a lungul râului Moceriș, în amonte, la circa 1,5 km de sat se găsește, pe malul drept al apei, moara Zăboane. Este construită din piatră și are zidurile tencuite cu mortar de var. Acoperișul din tablă seamănă cu cel al morii din sat. Din păcate moara nu mai funcționează iar canalul de aducere a apei este nefuncțional. Albia râului este puternic afectată de viituri și de lucrările de regularizare a apei. Toate au afectat debitul de apă necesar funcționării morilor de apă din Moceriș.
Moara Văială
Abandonată de mai mulți ani, din cauza depopulării cătunelor din valea Mocerișului, moara abia se mai zărește, pe malul stâng al apei. Este complet acaparată de vegetație. Cu toate acestea, se mai păstrează în condiții bune structura veche a clădirii, din piatră și lemn, precum și o parte din instalații. Doar acoperișul, din plăci de azbest, face notă discordantă.
Moara din Pripor
Este cea mai îndepărtată moară de sat, aflată aproape de Cascada Moceriș. Se ajunge la ea mergând pe același drum de piatră (în stare foarte proastă) care străjuiește apa și pe alocuri trece prin albia râului. Cu toate că este izolată, în apropiere mai locuiesc câteva familii care au grijă de moară și o folosesc de câte ori au nevoie. Recent au fost făcute lucrări de reparații la acoperiș, învelitoarea veche fiind schimbată cu plăci de tablă zincată. Instalația este perfect funcțională.
Informațiile publicate de taramorilordeapa.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.