Moara lui Tănasie Raica din Coronini
Moara lui Tănasie Raica din Coronini. În Clisura Dunării, una din cele mai populare destinații turistice din Banat, se află o moară de apă pe cât de veche pe atât de puțin cunoscută.
Satul Coronini, aflat chiar la malul Dunării, poate părea o locație puțin probabilă pentru amplasarea unei mori de apă. Cu toate acestea, pârâul care izvorăște de sus, de la Bragadiru, încă mai are forță încât să pună în funcțiune o instalație foarte veche.
Moara lui Tănasie Raica se află în centrul satului și este singura rămasă din cele patru care mai existau în urmă cu mai bine de 50 de ani.
O moară veche de două sute de ani
Ion Raica, băiatul lui Tănasie, încă mai macină făină la moară. A moștenit-o și a întreținut-o până acum, așa că o folosește de câte ori are nevoie. „Moșul meu o trăit 83 de ani, tata o avut 92 iar eu am 68 de ani. Cred că are vreo 200 de ani”, ne-a povestit acesta.
„Apa se adună în bazin și la două-trei zile îi dau drumul. Câteodată macin numai mie câteodată mai vine cineva. Măcinăm porumb și câteodată grâu, dar nu iese decât făină de mâncare” ne-a mai spus domnul Raica.
O problemă dificilă este găsirea unei pietre de măcinat, căci cea existentă ar trebui înlocuită. „Piatra asta este foarte veche. Nu pot să vă spun cât. Nu am schimbat-o niciodată, trebuie să aibă vreo 100 de ani”, a explicat Ion Raica. El ne-a mai dezvăluit că familia a deținut și o moară de vânt. Aceasta era amplasată mai sus de moara de apă, dar a fost demontată și dusă la muzeu.
Pentru a ajunge la Moara lui Tănasie Raica din Coronini urmați drumul care trece pe lângă Casa de Cultură. La curba spre stânga veți găsi moara pe partea dreaptă.
Informațiile publicate de taramorilordeapa.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.