Moara lui Franț din Var

Moara lui Franț din Var este una din puținele mori de apă cu roată verticală care încă se mai păstrează în zona Banatului. Satul Var face parte din comuna Obreja, județul Caraș-Severin, la circa 10 km de Caransebeș. Numele satului vine de la ocupația predominantă a locuitorilor care pe vremuri ardeau varul.

Moara lui Franț din Var

Moara a fost construită de neamțul Franț însă nu se poate spune cu precizie anul în care a fost ridicată.  Actualul proprietar este a cincea generație care deține moara, deci se poate estima că are, cu ușurință, peste 100 de ani. La început a avut și un motor în doi timp, pe aburi, despre care aflăm că avea pe el ștanțat anul de fabricație 1820.

Roata originală, din lemn, a fost schimbată cu una din metal. Pe cât pare de masivă, pe atât de ușor se învârte, fiind proiectată să obțină maxim de eficiență de la pârâul cu debit scăzut care traversează satul. De mai bine de zece ani Moara lui Franț din Var nu mai macină făină chiar dacă instalația este funcțională.

Moara lui Franț, moara lui Boambe

Florin Samulescu a moștenit moara și a învățat arta morăritului de la bunicul lui, Gheorghe Iacobescu poreclit „Boambe”. Chiar dacă familia lui a deținut moara câteva generații, oamenii din zonă tot „Moara lui Franț” i-au spus, după numele constructorului.

Moara lui Franț din Var

Moara este construită ca o casă de locuit iar camera morii este încorporată în ea. Multe povești s-au țesut la această moară iar una dintre ele este că fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sârbu, a locuit la moară, la Franț, când era copil.

Făina obținută era de foarte bună calitate iar oamenii veneau cu căruțele din satele dimprejur și stăteau la rând pentru a măcina. Era o moară „cu vamă”, adică morarul lua 10% din făina măcinată. „Nu se încălzea făină. Luam vamă și nu încăpea făina în sac când pleca omul, așa de bine creștea! Pentru animale făceam cir. La electric băgam dublu cantitate și nu îngroșa ca la piatră. Așa o lăsat Dumnezeu”, spune acesta.

Astăzi, Florin macină boabele cu ajutorul unei râșnițe electrice însă duce dorul făinii măcinate la piatră. Și-ar dori să repornească moară însă nu are posibilitatea să curețe canalul colmatat. „Totul funcționează, dar trebuie curățat canalul și schimbate câteva tuburi de evacuare. Cam 100 de milioane ar costa, dar nu scoți banii ăștia din măcinat”, ne-a spus el. Cu puțin ajutor moara ar putea fi repusă în funcțiune.

Informațiile publicate de taramorilordeapa.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *