Salvăm Morile de Apă – Șopotu Vechi – 21 – 23 august 2020

SALVĂM MORILE DE APĂ. Localitatea Șopotu Vechi (comuna Dalboșeț, județul Caraș Severin) a avut parte în acest sfârșit de săptămână de cea mai mare desfășurare de forțe pentru a salva 5 dintre cele 11 mori de apă existente în sat. Proiectul “Salvăm Morile de Apă”, dezvoltat de Asociația Acasă în Banat și realizat în parteneriat cu Fundația Orange, a reunit voluntari din toată țara, dar și localnici, pentru o intervenție la cinci mori de apă, fiecare cu peste 100 de ani vechime.

În cele două zile, voluntarii au schimbat două acoperișuri, au reparat pereții din lemn, au refăcut pereții din piatră, au defrișat zona, au eliberat canalul cu apă și au reparat fundația uneia dintre mori. Mai mult, au reușit să repornească un canal de apă ce era colmatat, iar acum, toate morile de pe traseu sunt gata pentru a fi repuse în funcțiune. În total, două mori din piatră și două mori din lemn au fost complet reabilitate, iar o a cincea, Moara din Pietre, a fost pusă în siguranță pentru a opri degradarea și preveni distrugerea ei totală.

De asemenea, voluntarii au realizat și au montat indicatoare pentru ca turiștii ajunși în Șopotu Vechi să poată descoperi și vizita toate cele 11 mori de apă. Traseul marcat se întinde pe circa 2 km și va contribui în mod direct la dezvoltarea turismului cultural în această zonă pitorească a Banatului montan.

 „Am avut parte de două zile extrem de grele pentru că s-a lucrat în paralel la patru șantiere. Fiecare moară de apă a avut propriile probleme, a fost nevoie să ne adaptăm și să găsim soluții tehnice cât se poate de practice și de rapide, dar la final, când ne-am tras sufletul, ne-am dat seama că a meritat. Comunitatea a fost foarte implicată și suntem convinși că se vor mândri din nou cu aceste mori de apă, că le vor păstra și le vor folosi, astfel încât să nu se piardă acest meșteșug și această făină minunată, măcinată la moara de apă.”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

“Este august, luna vacanțelor pentru mulți, și totuși peste 60 de oameni din colțuri diferite ale țării, au ales să se dedice cauzei noastre și au acceptat provocarea acestui weekend contracronometru. M-am bucurat să văd cum prieteni vechi ne sunt din nou alături. Printre aceștia și trei colegi din Orange, care au participat ca voluntari și la acțiunea de la Gârnic, organizată luna trecută. În numele întregii echipe, le mulțumesc tuturor pentru efort, entuziasm și dorința de a face bine.” a spus Andrei Amarghioalei, Shop Manager Orange România și responsabil proiect din partea Fundației Orange.

Proiectul „Salvăm Morile de Apă” este finanțat de Fundația Orange cu suma de 32.000 lei, prin intermediul ”Susține un ONG”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale.


One Reply to “Salvăm Morile de Apă – Șopotu Vechi – 21 – 23 august 2020”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *