Morile de apă de la Rudăria
Morile de apă de la Rudăria. Localitatea Eftimie Murgu, cunoscută și după numele vechi, Rudăria, se mândrește astăzi cu cea mai mare concentrație de mori de apă din țară.
22 mori de apă, toate funcționale, sunt amplasate pe valea Rudăriei. Dintre acestea, 12 mori sunt monumente istorice. Doar o plimbare prin sat pentru căutarea morilor de apă oferă o viziune completă și face ca turistul să descopere povești locale și legende ale locului.
Morile de la Rudăria NU sunt patrimoniu UNESCO
În ciuda informațiilor vehiculate, morile din Eftimie Murgu nu sunt, până în acest moment, în patrimoniul UNESCO, însă cu siguranță au o valoare de necontestat.
Marele avantaj al morilor de la Eftimie Murgu a reprezentat intervenția Muzeului ASTRA din Sibiu în anii 90 și declararea acestora ca rezervație mulinologică.
Această măsură a salvat, cel mai probabil, o bună parte dintre mori de la distrugere și dispariție și a pus satul pe harta turistică a României.
Hai la Rudăria!
Asociația Acasă în Banat și Fundația Orange își unesc din nou forțele pentru a pune în valoare patrimoniul mulinologic din județul Caraș Severin, în cadrul proiectului „Hai la Rudăria!”. Finanțat de Fundația Orange cu suma de 35.000 lei, prin intermediul „Susține un ONG!”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale, proiectul își propune să transforme Rudăria (cum este cunoscută comuna Eftimie Murgu) într-o destinație turistică modernă care să ofere o experiență complexă tuturor turiștilor care ajung aici.
Astfel, vor fi efectuate lucrări de întreținere și reparații la morile de apă, se vor înlocui acoperișurile de tablă, se va amenaja un traseu turistic care să includă vizitarea morilor mai puțin cunoscute din sat și va fi încurajată dezvoltarea economică a zonei prin crearea unui brand – produs la Rudăria și prin comercializarea făinii măcinate aici. Vezi și detalii despre proiect aici și aici.
2 Replies to “Morile de apă de la Rudăria”