A doua etapă – 2020

A doua etapă a proiectului „Țara Morilor de Apă” s-a desfășurat în anul 2020. Astfel, am reușit să punem în valoare resursele și cunoștințele acumulate în prima parte a proiectului pentru a repara și promova morile de apă. În total, în 2020, am reușit să lucrăm la nu mai puțin de 13 mori de apă din 4 localități.

Prima moară renovată – Sasca Montană

Prima acțiune de renovare a unei mori de apă s-a desfășurat la Sasca Montană (detalii aici).

Renovarea Morii de lemn din Sasca Montană

Salvăm morile de apă – Gârnic – 17 – 19 iulie 2020

În cadrul proiectului „Salvăm morile de apă”, peste 60 de voluntari din toată țara s-au adunat pentru două zile în localitatea Gârnic din Caraș Severin pentru a reabilita 4 mori de apă (Vodenicka, Neamțului, U Iona și Numărul Unu), incluse acum într-un traseu turistic. Cele patru mori de apă sunt din lemn și au ciutură, o roată care, sub forța apei, face ca tot angrenajul să se miște, iar roțile din piatră să macine făina. Mai multe detalii aici.

Salvăm morile de apă – Șopotu Vechi – 21 – 23 august 2020

Localitatea Șopotu Vechi (comuna Dalboșeț, județul Caraș Severin) a avut parte de cea mai mare desfășurare de forțe pentru a salva 5 mori de apă dintre cele 11 existente în sat. Au fost schimbate două acoperișuri, reparat pereții din lemn, refăcut pereții din piatră, defrișat zona, eliberat canalul cu apă și reparat fundația uneia dintre mori. Mai mult, a fost repornit un canal de apă colmatat, iar acum, toate morile de pe traseu sunt gata pentru a fi repuse în funcțiune. În total, două mori din piatră și două mori din lemn au fost complet reabilitate, iar o a cincea, Moara din Pietre, a fost pusă în siguranță pentru a opri degradarea și preveni distrugerea ei totală. Mai multe detalii aici.

Salvăm morile de apă – Pârvova – 16 – 18 octombrie 2020

Pe parcursul a numai două zile, vineri și sâmbătă, 35 de voluntari din toată țara au intervenit la cele 3 mori de apă din localitate: Moara Osoina și Moara din Cheia – două mori de lemn și Moara din Gian – o moară din piatră. Nici una dintre morile de apă din nu funcționau, însă la finalul celor două zile de lucru intens, Moara din Gian a repornit, spre bucuria oamenilor locului. Aici, canalul de apă era colmatat, roata morii era demontată, iar piatra dislocată, acoperișul era deteriorat și pereții din piatră erau crăpați.

Și celelalte două mori din sat și-au recăpătat frumusețea de odinioară: voluntarii au schimbat învelitorile acoperișurilor înlocuind plăcile de azbest cu țiglă solzi, au tratat lemnul și au decolmatat ieruga (canalul de apă care duce la moară), urmând ca și aceste mori să fie repuse în funcțiune de către comunitatea locală. Mai multe detalii aici.

Promovarea morilor de apă din Banat

Șansa morilor de apă este ca acestea să fie cunoscute, folosite, vizitate și protejate. De aceea ne vom implica activ pentru a promova morile de apă prin toate mijloacele de care dispunem. Pe lângă prezența în mediul online, vom organiza dezbateri și expoziții itinerante în principalele orașe ale Banatului și nu numai. Prima expoziție a fost lansată în data de 4 martie, la Timișoara, fiind disponibilă până în data de 22 martie 2020.