Valea Almăjului

Morile de apă din Valea Almăjului. Cu siguranță, Valea Almăjului se mândrește cu cel mai mare număr de mori de apă din tot Banatul. Pe un areal destul de restrâns, echipa Asociației Acasă în Banat a descoperit 89 de mori de apă. Tot aici există cele mai multe mori încă în funcțiune și folosite de localnici.

Morile de apă din Valea Almăjului sunt în general mici, cu o singură ciutură și construite din lemn. S-au mai păstrat și câteva mori din piatră și cărămidă, care aveau un morar ce locuia acolo. În general, morile sunt deținute în devălmășie – adică au mai mulți proprietari. În funcție de cota de proprietate, fiecare proprietar are alocat un număr de ore pe săptămână pentru măcinat.

Unde regăsim morile de apă?

Localitatea Eftimie Murgu, cunoscută și după numele vechi, Rudăria, se mândrește astăzi cu cea mai mare concentrație de mori de apă din România. 22 mori de apă, toate funcționale, sunt amplasate pe valea Rudăriei. Dintre acestea, 12 mori sunt monumente istorice. Puțini știu că, cele două mori ale „bănenilor” (ale locuitorilor din satul vecin, Bănia), aflate pe drumul care duce spre sat, sunt de fapt, tot pe teritoriul administrativ al comunei, ridicând astfel numărul total la 24.

Pe teritoriul comunei Prigor, incluzând aici și satele Pătaș, Putna, Borlovenii Vechi și Borlovenii Noi, se mai găsesc 19 mori de apă, în diferite stadii de conservare.

Peisaj rural unic la Moara Mică din Șopotu Vechi

Șopotu Vechi este cu adevărat o surpriză pentru căutătorii de mori. În total, aici există 11 mori de apă dintre care 7 funcționale bine sau foarte bine păstrate. Fotografia de mai sus surprinde un peisaj rural unic la Moara Mică din sat.

Două dintre cele mai mari mori de apă din Țara Almăjului se regăseau la Putna – Moara Pemului (Calina) și la Bozovici – Moara Neamțului.

La Lăpușnicu Mare am descoperit 8 mori de apă, însă majoritatea sunt nefuncționale. La fel și la Pârvova (sat amplasat în Craina, astăzi asociat Almăjului), unde sunt 3 mori de apă, nefuncționale. Nu în ultimul rând, satele Moceriș și Șopotu Nou au mori de apă funcționale și ușor de vizitat de către turiști.

(extras din Ghidul morilor de apă)

Informațiile publicate de taramorilordeapa.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.