Reșița și împrejurimi

Morile de apă din Reșița și împrejurimi. Pe teritoriul administrativ al Reșiței, echipa Acasă în Banat a identificat 3 mori de apă, iar în apropiere încă două, toate nefuncționale.

Puțini mai știu că pe drumul care leagă Bocșa de Reșița, chiar lângă șoseaua tranzitată zilnic de mii de mașini, se află o moară de apă. Pe vremuri își etala roata mândră, verticală, celor care treceau pe acest drum.

Morile de apă de pe teritoriul Reșiței

Morile de apă din Reșița și împrejurimi. Moara de apă din Moniom

Moara lui Mustăcilă este amplasată în satul Moniom, aparținător municipiului Reșița. Este construită din piatră, cu roată verticală și locuință pentru morar. Astăzi se mai păstrează doar o parte din axul rotii, dar și o bună parte din instalațiile interioare.

Alte două mori de apă au supraviețuit pe teritoriul administrativ al municipiului Reșița. Prima este moara Juracek, astăzi funcționând ca locuințe sociale. A doua este moara din Cuptoare, amplasată pe o proprietate privată și oprită în anii 40. Atunci, apele pârâului pe care este așezată au fost captate și direcționate pentru consumul populației din Reșița.

Ultimele mori de pe Bârzava și Pogăniș

Moara de apă din Valeapai

Ultima moară care se mai păstrează pe râul Bârzava, în zona de contact cu Câmpia de Vest, se mai găsește la Berzovia. Pe vremuri, morile erau răspândite în toate localitățile care străjuiesc râul, până la ieșirea din țară.

De asemenea, ultima moară de pe Pogăniș, înainte de intrarea în câmpie, se mai păstrează la Valeapai. Aceasta a fost transformată în moară electrică în perioada comunistă iar mai târziu oprită cu totul.

(Morile de apă din Reșița și împrejurimi, extras din Ghidul morilor de apă)

Informațiile publicate de taramorilordeapa.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.