Valea Carașului – Oravița
Morile de apă din zona Oravița. În urmă cu o sută de ani, o puzderie de instalații populau malurile Carașului, pentru a măcina cereale, tăia lemne, spăla lâna sau zdrobi semințele. Astăzi, doar câteva mori de măcinat se mai păstrează pe râul propriu-zis. Cele mai multe instalații din zonă au supraviețuit pe râurile și pârâiele care se varsă în el.
În zona Oravița am identificat 28 de mori, dintre care doar 5 mai funcționează cu regularitate și 4 sunt oprite. Restul, majoritatea, sunt în stare proastă și foarte proastă, în pericol real de dispariție.
Mori de apă funcționale se mai găsesc la Carașova, Ilidia și Răcășdia. La Gârliște, Socolari și Vrăniuț există mori oprite care pot fi repuse în funcțiune fără eforturi prea mari. Există însă și multe mori complet ruinate, din care abia se mai văd rămășițele. Este cazul morilor de apă din Iam, Milcoveni, Bogodinț sau Brădișoru de Jos.
Morile de apă de mari dimensiuni
Fiind vorba despre o zonă de trecere de la munte spre câmpie, pe Valea Carașului au fost amenajate mori de mari dimensiuni, semi-industriale. Ele foloseau forța apei pentru a măcina cantități mari de cereale. Multe instalații au fost, mai târziu, reconvertite pentru a funcționa cu motoare diesel sau electrice.
Deși nu mai funcționează, se mai păstrează și azi mori de acest tip la Vrani, Mercina și Ticvaniu Mic, pe râul Caraș. Pe Nera, la Lescovița, se mai văd ruinele morii cu roată verticală.
(Morile de apă din zona Oravița – Valea Carașului,
extras din Ghidul morilor de apă)
Informațiile publicate de taramorilordeapa.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.