Valea Timișului – Caransebeș

Morile de apă din zona Caransebeș – Valea Timișului. Pentru o mai bună organizare, echipa Acasă în Banat a delimitat o zonă care include satele din jurul Caransebeșului, mergând apoi pe Valea Timișului până la Teregova, dar și spre Semenic, la Gărâna.

În tot acest areal au fost identificate 26 de mori de apă care mai sunt încă în picioare. Doar trei dintre ele mai sunt folosite. Alte opt mori ar putea fi repornite și puse în funcțiune cu minime eforturi.

Morile din această zonă sunt însă mori complet diferite de cele de pe Valea Almăjului sau de pe Clisură. Sunt mori mari, cu locuință și cu un morar, mori care produceau cantități mari de făină. Mai mult decât atât, în această zonă sunt majoritatea mori cu roată verticală, fie interioare, cu roțile amplasate într-o cameră a roții, sub moară, fie în exterior.

Morile de apă funcționale

Morile de apă din zona Caransebeș. Moara de apă din localitatea Măru

Mori funcționale se mai găsesc la Rugi (electrificată), Măru și Vârciorova. Clădirile morii par a fi niște case obișnuite, la exterior, însă, de cele mai multe ori, prima încăpere din care se intră de la stradă este chiar moara. Morarul își primea acolo clienții și stabilea „vama”, o cotă parte din cantitatea de făină măcinată îi revenea lui.

Morile de apă nefuncționale

Roata morii lui Franț din Var

Sate cu multe mori, din păcate nefuncționale, sunt Feneș și Poiana. La Sadova Veche și Teregova găsim mori de apă de mari dimensiuni, semi-industriale. Morile de apă din Ilova, Sat Bătrân, Borlova, Păltiniș, Var sau Delinești sunt încă în picioare și pot fi vizitate. Toate au nevoie urgentă de intervenție pentru a fi conservate.

(Morile de apă din zona Caransebeș, extras din Ghidul morilor de apă)

Informațiile publicate de taramorilordeapa.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.