Morile de apă din Șopotu Vechi
Morile de apă din Șopotu Vechi. Satul Șopotu Vechi (comuna Dalboșeț, județul Caraș-Severin) este unul reprezentativ pentru zona etnografică Țara Almăjului.
Cu toate că suferă de îmbătrânirea și depopularea care afectează întreaga zonă, satul păstrează numeroase construcții cu arhitectură deosebită. Este străbătut de pârâul Șopot, afluent al Nerei, în jurul căruia s-a împletit vatra satului.
De sute de ani apa râului a fost pusă în folosul oamenilor care au construit numeroase instalații prin care au preluat forța apei pentru a măcina, tăia, zdrobi, spăla cele necesare. Așa se face că s-au ridicat o sumedenie de mori de apă, gatere, oloinițe, văltoare (văiale), creând astfel un peisaj rural fascinant. În registrele cadastrale din 1874 sunt consemnate 34 de mori iar la finele anilor 1950, în sat mai existau 12 mori de apă.
Poate părea un miracol că 11 dintre aceste mori se mai păstrează și azi iar echipa Acasă în Banat a identificat că 7 dintre ele sunt în funcțiune sau funcționale, 3 sunt în stare avansată de degradare și una este pe deplin ruinată. Vi le prezentăm pe toate, pornind de la intrarea în sat, șerpuind de-o parte și de alta a râului și mergând în amonte până la pădure, unde se găsesc cele mai deteriorate mori.
1. Moara Glimeica
Pentru cei care intră în sat dinspre Dalboșeț, prima moară poate fi găsită la capătul străzii care pornește după pod, la stânga. Este construită din piatră și se estimează că are peste 100 de ani. Nu mai funcționează pentru că nu mai are apă, însă instalația este funcțională.
2. Moara Mică
Puțin mai sus, în zona „Pipirig” a satului, trecând peste o punte de lemn, se ajunge la Moara Mică. Localnicii estimează că are circa 170 de ani. Astăzi, de ea se ocupă un vecin, însă mai mulți rândași macină frecvent la ea. Clădirea și instalațiile sunt în stare foarte bună.
3. Moara Pleșoanea
Noaptea, când rândașii dorm și pietrele încetează să macine făina, la moară vin vrăjitoarele să facă farmece. Așa sună o legendă locală și pe bună dreptate, căci roata morii se învârte invers decât ar fi normal, motiv suficient pentru apariția a nenumărate superstiții. Și această moară este foarte veche, păstrând pardoseala din lemn. Interesant că pe pereți sau pe coșul de porumb se regăsesc și inscripții cu litere chirilice ce aduc aminte de originile sârbești ale unor rândași.
4. Moara Băltonița
Din piatră, de mici dimensiuni, într-o stare destul de precară, moara Băltonița ar funcționa dacă ar fi pornită apa însă rândașii, câți au mai fost, au trecut la mori pe curent sau au încetat să mai macine cu totul. Prin câteva mici intervenții, clădirea poate fi pusă în conservare. Numele ei vine de la balta care se forma lângă ea când ieruga era funcțională.
5. Moara Băgească
Moara Băgească este cea mai mare moară din Șopotu Vechi, cu real potențial turistic, aflată în zona centrală. Este lipită de o casă tradițională de sfârșit de secol XIX cum puține se mai găsesc în Banatul de munte. Moara are fundația și zidurile de piatră iar timpanul ridicat din cărămidă crudă. Un tablou ne indică numele ei iar o listă cu rândași din 2018 arată ordinea în care fiecare familie avea dreptul să macine. Moara poate fi pornită dând drumul la apă în stăvilar, însă cum este tot mai puțin folosită, ieruga stă mai mult secată. Pe vremuri se mai numea și „Moara Popească” pentru că aici avea rând la măcinat preotul satului.
6. Moara Ghetara
În Gura Văii, la intrarea râului Șopotu Vechi în sat, se află Moara Ghetara, un nume întâlnit, cu diferite variații, la multe mori din satele almăjene (Ghitara, Ghetera). Are o structură din lemn și este așezată pe o fundație din piatră cioplită. Se păstrează în stare bună și este funcțională.
7. Moara Nouă
Moara Nouă este ultima moară aflată încă în vatra satului. Este oprită dar poate fi repusă în funcțiune dacă se reface alimentarea cu apă.
8. Moara Țigănească
Ieșind din sat și continuând pe firul Șopotului ajungem la Moara Țigănească. Este una din morile aflate în curs de degradare accelerată, cu unul dintre pereți puternic fisurat. Moara are vatră de făcut foc, fără coș de fum, unde rândașii din Gârbovăț (satul vecin) făceau focul să se încălzească, în timp ce așteptau să se macine făina. În ciuda stării de abandon, instalația este funcțională.
9. Moara din Piatră
Este o moară veche de peste 100 ani, cu o ierugă construită cu piatră de râu. Starea clădirii este foarte proastă din cauza acoperișului ros de intemperii. Pe vremuri era folosită cu precădere de rândașii care aveau sălașe pe Valea Orăviții, Poienile lui Buzău și Cerceg.
10. Moara Ursulița
Ursulița este o altă moară valoroasă dar care a fost părăsită de mult timp, fiind mai departe de vatra satului. După spusele bătrânilor, este cea mai veche moară din Șopotu Vechi. Este construită din piatră, cu acoperiș învelit cu șindrilă și cu loc pentru făcut foc folosit de rândașii din satul vecin Gârbovăț când veneau la moară. Numele vine de la o legendă care spune că un rândaș bătrân care a înnoptat aici s-a trezit la ușă cu un urs ridicat pe picioarele din spate.
11. Moara Firiz
Ruinele morii Firiz, probabil cea mai veche din Șopotu Vechi, se mai întrevăd în pădure, prin vegetația deasă care a năpădit clădirea. A fost de fapt un gater pentru lemne, de unde și numele, întâlnit și la alte mori similare din Banat.
În videoclipul de mai jos aflați câteva detalii despre morile din Șopotu Vechi de la Iosif Bădescu, rândaș la Moara Mică.
Bibliografie
- Râncu Bodrog, Gheorghe – Salba de mori de pe râul Șopot
Informațiile publicate de taramorilordeapa.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.