Morile de apă din Vrăniuț

Morile de apă din Vrăniuț. Satul Vrăniuț se află în comuna Răcășdia, la 14 km de Oravița. Este traversat de râul Ciclova care, potrivit bătrânilor din sat, alimenta o serie de mai multe mori de apă. Dintre acestea, astăzi se mai păstrează doar două clădiri, ambele nefuncționale.

Moara Nouă din Vrăniuț

Moara Nouă, ridicată aproape de intrarea râului în sat, și-a pierdut de ani buni funcțiunea și este folosită de localnici pe post de depozit. Încă se mai pot observa componente ale roții. Starea generală de conservare este precară.

Moara Ghitera din Vrăniuț

In aval de Moara Nouă se găsește Moara Ghitera, cu o vechime de aproximativ 100 de ani. Pe vremuri a avut peste 80 de rândași și funcționa zi și noapte. Avea un orar bine stabilit, pe zile și nopți, astfel încât fiecare rândaș să își poată măcina grânele. Din acest motiv are amenajată și o cameră de locuire, unde rândașii puteau înnopta. Se măcina făină de porumb și făină neagră de grâu. După Revoluție a încetat să mai funcționeze.

Informațiile publicate de taramorilordeapa.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.


One Reply to “Morile de apă din Vrăniuț”

  1. MARIA BUZAGIU

    PARTICIP FINANCIAR LA RECONDITIONAREA MORILOR SI PUNEREA LOR IN FUNCTIUNE. CU PUTIN EFORT SI MULTA IMPLICARE, SE POATE DEZVOLTA TURISM AGRICOL CA IN ALTE PARTI, NUMAI SA SE DOREASCA. AS FI BUCUROASA SA ADUC TURISTI DIN TIMISOARA SI SA-MI AJUT SATENII, DOAR ACOLO M-AM NASCUT!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *