Băile Herculane – Cornereva

Morile din zona Băile Herculane sunt răspândite pe teritoriul mai multor comune, pe văile râurilor și pârâurilor din zonă. Echipa Acasă în Banat a descoperit în zonă 59 de mori de apă dintre care 17 încă mai funcționează, 11 sunt funcționale, dar oprite, iar 29 sunt nefuncționale.

Morile de apă din Cornereva

Cornereva este una dintre comunele cu cele mai multe sate și cătune din România (40), dar și cu cele mai multe mori de apă. 32 de mori pot fi descoperite pe toată suprafața comunei. Doar jumătate din ele mai sunt folosite, restul fiind abandonate și în stare avansată de degradare.

Morile de apă din zona Băile Herculane. Moară de apă în cătunul Zmogotin - Cornereva.

Unele mori sunt sus, în cătune cu doar câțiva locuitori, altele în comună, sau în satele așezate pe văile râurilor. Sunt mori variate, unele din piatră, altele din lemn, cu ciutura confecționată din lemn.

Morile de apă din Topleț

Topleț se remarcă nu prin numărul mare de mori de apă, ci prin arhitectura deosebită a acestora. Nu întâmplător, una dintre ele a fost dusă la Muzeul Astra din Sibiu la sfârșitul anilor 60 și a fost pusă în funcțiune acolo.

Ansamblul morilor de apă din Topleț

În prezent, în localitate se mai păstrează cinci mori, toate incluse în lista monumentelor naționale. Doar patru dintre ele sunt în funcțiune și una este oprită.

Morile de apă din Mehadica

Mehadica se poate lăuda cu un ansamblu format din 6 mori de apă, însă niciuna nu mai este folosită astăzi de localnici. Patru dintre ele sunt oprite, după ce o viitură a spart stavila în urmă cu câțiva ani. Ele ar putea fi repornite oricând, dacă s-ar face lucrările de reparații și ar fi readusă apa pe ierugă.

Moara de la piatră din Mehadica

Mori de apă de diferite tipuri se mai găsesc în localitățile Plugova, Mehadia, Globurău, Cănicea, Valea Bolvașnița.

(Morile de apă din zona Băile Herculane, extras din Ghidul morilor de apă)

Informațiile publicate de taramorilordeapa.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.