A patra etapă – 2022

Turist în Banat – Prigor

Asociația Acasă în Banat și Fundația Orange și-au unit forțele pentru a pune în valoare patrimoniul natural și arhitectural din comuna Prigor, județul Caraș Severin, în cadrul proiectului „Turist în Banat”.

Finanțat de Fundația Orange cu suma de 35.000 lei, prin intermediul „Susține un ONG!”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale, proiectul își propune să ajute comuna Prigor sa devină o destinație turistică atractivă.

Amplasată pe Valea Almăjului, comuna are 5 sate (Prigor, Borlovenii Vechi, Borlovenii Noi, Pătaș și Putna) și este traversată în lungime de Via Transilvanica, având cel mai lung traseu de pe teritoriul unei singure comune.

Cu peisaje naturale spectaculoase, cu case grănicerești vechi de peste 200 de ani, cu peste 20 de mori de apă, clădiri istorice, tradiții și meșteșuguri, Prigorul poate fi pus mai bine în valoare pentru a-și păstra și pe mai departe toate aceste bogății. Astfel, în acest an, Asociația Acasă în Banat, cu sprijinul Fundației Orange și a Primăriei Prigor, va interveni cu ajutorul voluntarilor pentru amenajarea accesului către obiectivele turistice, vor fi făcute lucrări de întreținere pentru protejarea acestora, vor fi amplasate semnalizări și informații turistice astfel încât, orice vizitator să poată găsi informațiile necesare.

În cadrul proiectului „Turist în Banat” vor fi organizate trei acțiuni cu voluntari, iar prima va avea loc în perioada 20-22 mai 2022, la Prigor, județul Caraș Severin. În cele trei etape, voluntarii vor face curățenie în albia râului, vor amenaja traseul turistic, vor face lucrări de întreținere la morile de apă, vor monta indicatoare turistice. Voluntarii care doresc să se înscrie la intervenția din luna mai o pot face accesând acest formular online:

Intervenție la morile din Ilidia

Acțiunea de la Ilidia din 9 aprilie 2022, s-a desfășurat în cele mai bune condiții, într-un cadru natural minunat, cu vreme bună și o stare de spirit excelentă.

Peste 60 de voluntari s-au mobilizat pentru a pune în valoare cele două mori din zona de sus a Ilidiei, un loc care credem că va deveni o adevărată atracție turistică a zonei.Încă de la primele ore ale dimineții, ne-am apucat serios de treabă.

Primăria Ciclova Română ne-a susținut cu un buldo-excavator, o camionetă și o echipă faină de oameni muncitori, care au tras tare pentru a amenaja drumul de acces spre mori. Cu ajutorul utilajului greu, în câteva ore au fost extrasă de pe malul râului o cantitate impresionantă de moloz și gunoaie adunate în zeci de ani, pentru a readuce zona din jurul apei la frumusețea ei naturală.

Tot perimetrul din jurul morilor a necesitat o curățare amplă a vegetației, desființarea unui fost staul de capre năpădit de buruieni, toaletarea copacilor și strângerea gunoaielor. Cu multă muncă am curățat și reparat un zid de piatră de peste 100 metri, care dă un farmec deosebit locației.

O echipă de voluntari s-a ocupat de canalul de aducțiune a apei, care a trebuit decolmatat, pe alocuri lățit sau reparat, reușind să acopere cei peste 300 metri de canal, astfel că la finalul lucrării debitul de apă a crescut considerabil, suficient pentru ca morile să macine din nou.Bineînțeles, ne-am ocupat în minime detalii de cele două mori: le-am curățat, am tratat lemnul, am făcut numeroase lucrări de reparații și amenajare care să le pună în valoare.

La final, ne-am bucurat să vedem cât de mult s-a schimbat zona celor două mori de la Ilidia după numai o zi de muncă! Mulțumim că ne-au fost alături și ne-au sprijinit Primaria Ciclova Romana si primarul Golu Catalin, Liceul Teoretic „General Dragalina”Oravita, Pensiunea NeraHouse, Lumea espresso. Mulțumim localnicilor din Ilidia care s-au implicat alături de noi și mulțumiri tuturor voluntarilor care au participat!

Salvăm Moara Valeapai

7 mai 2022. Împreună cu prietenii de la 123FormBuilder, cu sprijinul Primăriei Ramna și a localnicilor ne-am propus să acționăm pentru a salva Moara de la Valeapai de la distrugere. Moara a fost construită în 1864 pe râul Pogăniș, a fost refăcută în 1906 și a funcționat până la începutul anilor 2000.

De atunci a fost abandonată și a început să se degradeze în mod accelerat. Mai mult, hoții de fier au intrat în moară și au făcut ravagii, distrugând iremediabil valțuri vechi de peste 100 de ani, instalații și angrenaje unice, totul pentru a extrage cât mai mult metal.

Misiunea noastră a fost să oprim distrugerea morii și a o pregăti pentru o nouă viață. Ne-am adunat, cu mic cu mare, peste 40 de voluntari, de toate vârstele și am petrecut o zi minunată în acest loc încărcat de istorie, dar și cu un peisaj extraordinar.

A fost nevoie de o curățenie generală, de defrișarea vegetației sălbatice din jurul clădirii, de stabilizarea unor porțiuni aflate în colaps, de blocarea ferestrelor și ușilor sparte, dar mai ales a fost nevoie de voie bună! A fost o zi cu soare, am făcut multă treabă și ne-am bucurat de fiecare moment petrecut împreună la Valeapai.

Moara de apă din Fărășești

Rămasă fără apă, oprită, uitată, moara de apă din Fărășești avea nevoie urgentă de o intervenție pentru a nu fi pierdută definitiv. Cu ajutorul unui utilaj am reușit să dezgropăm roata verticală acoperită de pământ și să o reparăm, pentru a se învârti din nou. Toate piesele metalice au fost vopsite pentru a fi protejate. S-a defrișat masiv în jurul clădirii cuprinse de vegetație iar interiorul a fost amenajat și transformat într-un mic muzeu.

Foto înainte și după intervenție

Intervenția s-a desfășurat în perioada 9 -11 iunie în cadrul proiectului Color the Village – ediția a IV-a.