Prima etapă – 2019

Țara Morilor de Apă este de fapt întreg Banatul Montan. Din satele pierdute în munte până jos, în Clisura Dunării, județul Caraș Severin se poate mândri cu cele mai multe mori de apă din țară.

Din piatră, din lemn, din cărămidă arsă sau nearsă, mori cu roată orizontală (ciutură) sau verticală, mori țărănești sau semi-industriale, mori în proprietate sau în devălmășie, mori funcționale sau în conservare, mori în ruine care aduc aminte de vremuri de mult apuse, le regăsim pe toate în județul Caraș Severin.

Recensământul morilor de apă

Echipa Asociației Acasă în Banat în timpul campaniei de inventariere a morilor de apă din comuna Prigor

În urmă cu 60 de ani, în Banat existau peste 600 de mori de apă. La finele anului 2019, prin proiectul „Țara Morilor de Apă”, Asociația Acasă în Banat a reușit să identifice nu mai puțin de 243 de mori, dintre care 82 sunt încă folosite în mod regulat iar 47 sunt în stare bună de conservare, dar sunt oprite din diferite cauze. 114 dintre morile inventariate sunt nefuncționate și se află în diferite stadii de degradare.

În căutarea morilor de apă, voluntarii au verificat peste 100 de localități și au străbătut aproape 10.000 km. Recensământul morilor de apă a fost doar prima etapă a unui plan pe termen lung al Asociației Acasă în Banat care va continua cu etapele 2 și 3 pentru restaurarea și repornirea câtorva mori, promovarea și susținerea comunităților locale.

Echipa proiectului Țara Morilor de Apă

Coordonator: Radu Trifan; Redactare ghid, website: Radu Trifan, Nicoleta Trifan; Inventariere, fotografiere, cartografiere: Andrada Albu, Răzvan Bacoci, Răzvan Bârsescu, Mioara Feraru, Adrian Olivian Galu, Erika Iszlai, Sorina Luca-Dumitru, Izabella Roswitta Meszaros, Patricia Miculescu, Cătălin Păcuraru, Anitta Alexandra Pelin, Daniela Toma, Nicoleta Trifan, Radu Trifan, Luzia Tudorache, Ilie Țundrea.

Mulțumiri

Mulțumim pentru sprijinul acordat ghizilor locali: Simion Paica (Feneș), prof. Pavel Panduru (Prigor), Simona Miclău (directoarea Școlii Prigor), Iosif Velcotă (Șopotu Vechi), Ilie Lungu (Ohabița), Ionuț Bizău (Cuptoare); Mulțumiri pentru sprijin Primăriilor Cornereva, Gârnic, Mehadica, Prigor, Răcășdia, Sichevița, Șopotu Nou; Mulțumim, de asemenea, Muzeului ASTRA din Sibiu pentru sprijinul oferit în consultarea arhivei privitoare la morile de apă din Banat.

Proiectul „Țara Morilor de Apă” este cofinanțat de Consiliul Județean Caraș-Severin, linia de finanțare „proiecte culturale” – 2019. Valoarea totală a proiectului este de 19.938 lei din care 50% reprezintă cofinanțarea Consiliului Județean Caraș-Severin și 50% valoarea suportată de către Asociația Acasă în Banat din fonduri proprii. Data începerii proiectului – 1 august 2019; data finalizării – 15 decembrie 2019.

Ce urmează?

Citește mai multe despre a doua și a treia etapă