A doua etapă – 2020

A doua etapă a proiectului „Țara Morilor de Apă” se desfășoară în anul 2020. Astfel vom pune în valoare resursele și cunoștințele acumulate în prima parte a proiectului pentru a repara și promova morile de apă.

S.O.S. Morile de apă din Banatul Montan

Moară deteriorată în Valea Almăjului

Morile de apă din Banat au o nevoie urgentă de acțiune directă pentru protecția și salvarea lor. Primii pași în această direcție i-a făcut Ambulanța pentru Monumente – Banat, care a reușit să repare două mori, la Eftimie Murgu și Prigor. Însă efortul lor trebuie continuat!

Multe obiective necesită intervenții urgente, de mică amploare, care să stopeze degradarea lor și să le ajute să repornească. Aici intervine rolul Asociației Acasă în Banat care va mobiliza în acest sens comunitățile, administrațiile locale, voluntari, donatori și sponsori. Obiectivul nostru este ca în 2020 să reparăm și să repunem în funcțiune cel puțin trei mori de apă. Prima acțiune în acest sens s-a desfășurat la Sasca Montană (detalii aici).

Renovarea Morii de lemn din Sasca Montană

Fondul de reparații „Țara Morilor de Apă”

Pentru a putea susține cheltuielile necesare în a doua etapă am înființat fondul de reparații „Țara Morilor de Apă” la care se poate contribui prin donații și sponsorizări, din partea persoanelor fizice și juridice. Pentru fiecare 2.000 de lei care se vor aduna în acest fond ne dorim să reparăm o moară de apă. Vezi mai jos câte fonduri s-au strâns pentru repararea celei de-a doua mori:

2000
613

Promovarea morilor de apă din Banat

Șansa morilor de apă este ca acestea să fie cunoscute, folosite, vizitate și protejate. De aceea ne vom implica activ pentru a promova morile de apă prin toate mijloacele de care dispunem. Pe lângă prezența în mediul online, vom organiza dezbateri și expoziții itinerante în principalele orașe ale Banatului și nu numai. Prima expoziție a fost lansată în data de 4 martie, la Timișoara, fiind disponibilă până în data de 22 martie 2020.