Renovarea Morii de lemn din Sasca Montană

29 februarie 2019. Intervenția de reparare a Morii de lemn din Sasca Montana a fost un succes! Vremea a ținut cu noi și soarele ne-a dat energie să facem treabă până seara târziu!

Peste 40 de voluntari au fost implicați și o echipă mare închegată de Primăria Sasca Montana și primarul Nelu Poplicean.

Am fost foarte plăcut surprinși de implicarea comunității locale, de munca depusă nu doar azi ci și în decursul săptămânii, pentru a pregăti evenimentul de azi.

Lucrările efectuate

O lucrare importantă a fost reparația fundației, pentru că o bună parte din peretele drept al camerei roții era surpat. Am reușit să refacem structura cu piatră în tehnica zidăriei uscate, fără să adăugăm mortar. Am ridicat moara din lemn și a repus-o pe poziție, reușind astfel să o aducem în siguranță pentru că risca să cadă în orice moment.

Apoi ne-am apucat de schimbarea învelitorii acoperișului. Țigla veche de tip „Leu” a fost înlocuită cu țiglă solzi provenită din demolări care îi conferă morii un aspect superior. Țigla a fost așezată în două straturi.

A fost reparat tavanul, înlocuite timpanele improvizate din tablă de fier cu scândură, înlăturate semnele vandalizării, tratat lemnul pe exterior împotriva cariilor, igienizat interiorul clădirii.

Curățarea ierugii înfundate ne-a permis ca după amiază să vedem cum apa revine în bazinul de acumulare. A fost nevoie să refacem un zid surpat al canalului de deviere. Și în acest caz am apelat la zidăria din piatră naturală fără mortar.

În paralel am lucrat la înlocuirea punții de lemn putrezite ce risca să se rupă în orice moment. Balustrada nu a fost gata până la lăsarea serii și urmează să fie montată în perioada următoare.

Ecologizare și socializare

Am profitat de ocazie să facem o ecologizare sănătoasă a râului Șușara, în zona morii.

Toată lumea s-a mobilizat exemplar, starea de spirit a fost excelentă, cele doua ceaune de gulaș și fasole cu afumătură au fost bune de să te lingi pe degete! Iar langoșii si gogosile ne-au dat pe spate!

Felicitări tuturor voluntarilor care au participat și locuitorilor care ne-au susținut! Felicitări administrației locale Sasca Montană care ne-a sprijinit și s-a implicat 100%. Vă invităm pe toți să mergeți să vizitați Sasca Montană și dacă tot ajungeți pe aceste meleaguri, treceți și vedeți și Moara de lemn, ultima moara țărănească rămasă pe răul Șușara!


One Reply to “Renovarea Morii de lemn din Sasca Montană”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *