Clisura Dunării

Morile de apă din Clisura Dunării. Călătorul care ajunge pe Clisura Dunării, mai rar se gândește că și aici se pot găsi mori de apă. Multe dintre el macină grâu și porumb de peste 100 de ani. Echipa Acasă în Banat a descoperit 56 de mori de apă în localitățile cărășene de la Dunăre. Dintre ele 12 sunt încă în funcțiune, 14 sunt oprite și 30 nu mai sunt funcționale.

Sichevița

Morile de apă din Clisura Dunării. Moară din Sichevita

Comuna Sichevița, cu satele și cătunele aparținătoare, are cele mai multe mori de apă din Clisura Dunării: 23. Multe dintre ele sunt cu „butoni” din lemn. Butonul este de fapt un un jgheab închis realizat dintr-un trunchi de copac golit de mijloc. El direcționa apa către ciutură și făcea să crească presiunea ei.

Altă caracteristică interesantă a unor mori din Sichevița este că au o vatră de foc în interior și coș de fum. Astfel, ce cei care veneau la moară să macine se puteau încălzi în timp ce erau măcinate cerealele. Unele clădiri sunt prevăzute chiar și cu un staul pentru animale.

Gârnic

Morile de apă din Clisura Dunării. Moară de apă din Gârnic

La Gârnic mai există 9 mori de apă: 4 amplasate în vatra satului și 5 pe valea râului Gramensca, la circa 20 de minute de mers pe jos din sat. Doar trei dintre morile din sat mai funcționează.

Coronini

Dintre morile de apă din Clisura Dunării, una din cele mai vechi se găsește la Coronini, amplasată chiar în centrul satului, la mică distanță de Dunăre. Este vorba despre Moara lui Tănasie Raica care este întreținută și folosită în mod curent de familia Raica.

(extras din Ghidul morilor de apă)

Informațiile publicate de taramorilordeapa.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.