Moara Concordia din Vrani
Moara Concordia din Vrani este una din cele mai impunătoare mori de apă existente în Banat. Face parte din categoria morilor „semi-industriale”, folosind forța apei Carașului pentru a pune în mișcare o turbină de mari dimensiuni. Era una din cele mai moderne mori de apă în perioada în care a fost construită.
A fost ridicată în ani 1926-1927 cu banii strânși de sătenii din Vrani și a costat, la vremea respectivă, 3 milioane de lei. Instalațiile au fost aduse din Heidelberg și Zürich, fiind capabile să macine 2 vagoane de măciniș la 24 de ore. Numeroase localități din zona Oraviței își măcinau cerealele aici. Făina de Vrani, de bună calitate, era foarte căutată.
La scurt timp după construirea morii, proprietarii au dotat-o cu un motor diesel de 140 de cai putere, pus în funcțiune în perioadele de secetă.
În perioada comunistă a fost proprietatea statului iar după Revoluție a fost privatizată. De câțiva ani s-a oprit complet, însă stăvilarul și mare parte din instalații sunt încă funcționale. Amenajările destinate îndiguiri și dirijării apei sunt și ele impresionante, însă se degradează rapid.
Echipa Acasă în Banat a ajuns la moara din Vrani pe 24 octombrie 2019 și a găsit-o abandonată. În opinia noastră moara are potențialul de a fi transformată într-o clădire cu funcțiuni multiple: moară, casă de locuit, restaurant și pensiune.
Bibliografie
- Vrani. Monografia satului bănăţan / Crega Lerca Ion, Constantin Traian – Timişoara: Brumar, 2014
- Despre satul Vrani – enciclopediaromaniei.ro
Informațiile publicate de taramorilordeapa.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.
Dacă e de vânzare,sint interesat de aceasta moara?