Morile de apă din Răcășdia

Morile de apă din Răcășdia. Satul Răcășdia, cândva unul din cele mai înstărite din zona Oraviței, are o lungă tradiție în morărit. Apele pârâului Răcășdia ce izvorăște din nordul Ciclovei Montane și se varsă în râul Caraș.

Emilian Novacoviciu, în Monografia comunei publicată în 1923 enumeră 9 mori existente la acea vreme, fiecare deținută de câte 20-30 familii. În ordinea amplasării pe râu acestea erau: Moara din Vârtop, Moara Domnului, Moara din sat, Moara lui Cucșa, Moara Pențonilor, Moara Moicăneștilor, Moara mică, Moara Măcieștilor și Moara Popii.

Astăzi mai există doar două – Moara din Vârtop și Moara din sat. Amândouă sunt funcționale însă numai una mai este folosită regulat, a doua fiind oprită.

Moara din Vârtop

Morile de apă din Răcășdia - Moara din Vârtop

I se mai zicea și Moara de la Hotar, fiind amplasată chiar la marginea satului, prima amplasată pe râul din șirul de 9 care existau în trecut. I se mai spune și „Vârtop 2” pentru că, mai sus de ea există ruinele unei mori mai vechi, „Vârtop 1”.

A avut până la 89 de rândași, astăzi mai există unul singur, Nicolae Muscă. Acesta are grijă de moară și macină făină pentru uzul propriu. Acesta susține că moara a fost construită în 1860. Informația o are de la socrul lui și tatăl acestuia din urmă care au avut grijă de moară. Instalația a fost refăcută la finele anilor 90.

Construcția a fost modificată substanțial față de cea originală. S-a păstrat scheletul de lemn, pereții fiind refăcuți din cărămidă arsă. Bazinul de acumulare este din piatră și beton. Jgheabul, fusul și roata morii sunt de metal.

Moara este complet funcțională și bine întreținută.

Moara din sat

Morile de apă din Răcășdia - Moara din sat

În aval de Moara din Vârtop, în vatra satului, se găsește a doua moară care a supraviețuit în Răcășdia. Este, din păcate, oprită, deși ar putea funcționa cu mici intervenții. La vizita echipei Acasă în Banat, în toamna anului 2019, aceasta era cuprinsă de vegetație și arăta semne de degradare accelerată. Necesită o intervenție urgentă pentru a fi conservată. Canalul de aducțiune a apei este colmatat.

Bibliografie

  • Novacoviciu, Emilian – Monografia comunei Răcășdia jud. Caraș-Severin dela anul 1777-1922, Tipografia Felix Weiss, Oravița, 1923

Informațiile publicate de taramorilordeapa.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *