Morile de apă din Feneș

Morile de apă din Feneș. Satul Feneș aparține de comuna Armeniș, cunoscută pentru Rezervația de zimbri. Accesul în sat este foarte ușor pentru cei care parcurg la drumul național DN6 (E70): de la ieșire din Armeniș (venind dinspre Caransebeș), urmând intersecția cu DC24, un drum secundar asfaltat, se poate ajunge în câteva minute la Feneș.

Morile de apă sunt amplasate în vatra satului și sunt ușor de vizitat însă niciuna dintre ele nu mai funcționează. Cu puțin efort ele ar putea fi repornite și introduse în circuitul economic și turistic. Patru instalații au supraviețuit din cele 10 care mai existau aici în urmă cu mai bine de 60 de ani. Ruinele unei a cincea mori se pot vedea și astăzi.

Moara lui Paica

Morile de apă din Feneș - Moara Paica

Moara este amplasată pe un canal de aducțiune (ierugă) ce se desprinde din Râul Alb, înainte ca acesta să se unească cu Râul Lung. Este cunoscută după numele celui care avea grijă de ea, din familia Paica, însă avea mai mulți rândași care o foloseau. Se estimează că are peste 100 de ani și de la Revoluție încoace nu mai funcționează. Fundația este din piatră, pereții au fost supraînălțați cu blocuri de beton, podeaua este betonată iar acoperișul schimbat. Instalațiile din metal sunt în stare bună și ar putea fi repornite dacă ieruga ar fi curățată.

Moara Ponorenilor

Morile de apă din Feneș - Moara Ponorenilor

Amplasată chiar în centrul satului, moara a funcționat până în urmă cu circa 10 ani. Poartă numele familiei care avea grijă de ea, însă nu are un proprietar. Cel mai probabil are o vechime de peste 100 de ani. Fundația este construită din piatră iar pereții sunt din cărămidă. Ciutura este colmatată, ieruga este vizibilă în bună parte, dar înfundată. Are potențial de a fi repornită fără mari eforturi. Câteva zeci de metri în amonte de ea se găsesc ruinele unei alte mori abandonate de zeci de ani.

Moara Florești

Morile de apă din Feneș - Moara Florești

Ca și morile precedente, Moara Florești sau Floreștilor poartă numele familiei care avea grijă de ea. A funcționat până după Revoluție, după care s-a oprit. Astăzi este acaparată de iederă și se degradează din ce în ce mai mult.

Moara din Țarină

Morile de apă din Feneș - Moara din Țarină

După cum îi spune și numele, moara din Țarină este aproape de terenurile agricole ale oamenilor, la ieșirea din sat. Este ultima moară rămasă pe râul Lung. În trecut au mai existat alte mori în aval, însă astăzi ele nu mai există. Moara este abandonată și în stare tot mai avansată de degradare. Fundația este din piatră iar pereții din cărămidă arsă. Judecând după inscripțiile găsite la fața locului, există cel puțin din 1921 însă o datare mai precisă nu poate fi făcută.

În realizarea documentării echipa Asociației Acasă în Banat s-a bucurat de sprijinul ghidului local, domnul Simion Paica, căruia îi mulțumim!

Informațiile publicate de taramorilordeapa.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.


2 Replies to “Morile de apă din Feneș”

  1. Iacob Neamțu

    Da îmi aduc aminte că mergeam cu mama la moara Ponorenilor ea făcea făina eu prindeam peste pe apa mica aveam vreo 7.sau 8 ani deci au trecut 58 ani ma bucur pentru aceste amintiri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *