Moara Hausner din Gărâna

Moara Hausner din Gărâna este amplasată la drumul care duce de la Gârâna la Brebu Nou, chiar la ieșire din sat, pe partea dreaptă.

Moara Hausner din Gărâna

Familia Hausner locuiește la vechea moară care a fost concepută drept casă de locuit. Gerhard și soția lui, Katarina, sunt a șasea generație de pemi care locuiește acolo.

Aceștia au ajuns pe meleagurile bănățene în 1828, o familie de coloniști cu șapte copii ce venea de undeva din Cehia. În țara de origine erau meșteri constructori de mori, meserie pe care au adus-o cu ei în Banat. La Moara Hausner din Gărâna se măcina făină de secară, singura cereală care se cultiva în această zonă de munte.

Casa și toată moara, lipită de casă și pusă pe un pârâu ce curge chiar alături, a fost ridicată de străbunicii lui Gerhard. Ei au amenajat un canal de aducțiune care alimenta cu apă roata verticală. Astăzi, canalul nu mai există.

Astăzi se mai păstrează clădirea, o parte din axul morii și din instalații. Roata verticală nu mai există. O instalație care funcționează pe curent electric a fost montată în interior și este folosită regulat.

Fotografiile realizate în anii 1960 și rămase în arhiva familiei, surprind ultimii ani de funcționare a morii, pe vremea străbunicului lui Gerhahrd, Balthazar. Este singura moară care mai exista în sat, următoarea cea mai apropiată fiind cea de la Brebu Nou, de lângă baraj (astăzi nu mai există).

De menționat că accesul spre Gârâna dinspre Valea Timișului – Caransebeș este mult facilitat de drumul județean DJ582 Slatina-Timiș – Reșița.

Informațiile publicate de taramorilordeapa.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.


One Reply to “Moara Hausner din Gărâna”

  1. Butnaru Valentin

    ….. si in partea de nord-vest a Mehedintiului au existat astfel de mori amplasate pe raul Topolnita ! … erau construite de familiile mai instarite si purtau numele acestora : moara Achimescu , moara Dovlete , etc. Ca sa macini porumbul , graul sau ovazul trebuia sa te programeze „patronul” in functie de debitul raului ; la sfarsit plateai dijma in produse !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *