Moara lui Todi din satul Măru

Moara lui Todi din satul Măru. Puțini dintre turiștii care se îndreaptă către Poiana Mărului știu că în satul de la poalele munților, care dă numele stațiunii, încă mai funcționează o moară de apă. O instalație uimitoare, încorporată într-o casă de locuit.

Clădirea este construită deasupra canalului de apă (ieruga) și are două încăperi principale, una este bucătărie, cealaltă este moara propriu-zisă, în care se macină făina. Sub ele se află o cameră în care se învârte ciutura ce pune în funcțiune tot mecanismul morii.

Ultima moară din sat
În trecut, în Măru au existat mai multe mori, însă de-a lungul timpului toate au fost distruse. Doar Moara lui Todi a mai supraviețuit și încă funcționează perfect. A fost construită în urmă cu circa 70 de ani, dar bătrânii satului povestesc că înainte, pe același loc, a existat o altă clădire, din lemn, mult mai veche. Ieruga a rămas neschimbată din vremuri îndepărtate și alimenta o salbă de mori.
Pietrele morii sunt însă chiar mai vechi, având circa 150-200 de ani. Sunt foarte tocite și nu vor mai dura foarte mult. Chiar dacă se tocesc ele sunt bătute periodic, proces care se mai numește și „ferecat”. Numai că ele se consumă iar la un moment dat va veni timpul să fie înlocuite, iar pietre de moară nu se mai fac nicăieri în zonă.

Macină porumb, griș, floarea soarelui și chiar mazăre
Când am ajuns la moară, aceasta măcina de zor uruială pentru animale. „Familia noastră a mai avut o moară, împreună cu un vecin, dar tata n-a mai vrut și a renunțat la ea. Moara a cumpărat-o. Acum face uruială pentru animale, dar avem și pentru mămăligă. Grâul nu se alege, dar am măcinat și floarea soarelui și mazăre. Pe timpul lui Ceaușescu făceam gris, zahăr praf pentru nunți”, ne-a povestit gazda. Apoi ne-a făcut o demonstrație de funcționare, absolut uimitoare.
În momentul în care stăvilarul a fost mutat în așa fel încât să direcționeze apa către moară, aceasta a năvălit cu putere în camera cu ciutura și a produs un zgomot pătrunzător și înfundat, semn că toată instalația s-a pus în mișcare.
Spre bucuria noastră, am primit și o plasă de făină de porumb proaspăt măcinat. Cu toate limitările unei bucătării de oraș, a ieșit o mămăligă absolut delicioasă. Corecție: o coleșă, cum zice bănățeanul, de toată bunătacea.
Dacă sunteți în zona Caransebeș sau treceți prin satul Măru, opriți la moara de apă să vă aprovizionați cu făină de mălai de cea mai bună calitate. Merită!
Informațiile publicate de taramorilordeapa.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.
Eu am o piatră de moară în stare perfectă. O dau dar trebuie să vină cineva după ea.