Morile de apă din Socolari

Morile de apă din Socolari. În Socolari, cunoscut drept „satul artiștilor timișoreni”, fostă localitate de mineri, mai există trei mori de apă. Într-un recensământ de la începutul secolului XIX se consemnează că la Socolari funcționau nouă mori de apă. Cele trei care mai există astăzi sunt nefuncționale, însă din fericire, una dintre ele este în curs de renovare.

Moara de la Sultana

Morile de apă din Socolari - Moara de la Sultana

Moara de la Sultana este amplasată în zona de deal a satului fiind accesibilă de la drumul principal. Până în ultimii ani se afla în stare avansată de degradare. Recent, o familie care s-a mutat în sat a început să o renoveze. Moara este construită pe un fir de apă numit Apa Socolariului, ce străbate satul și se varsă în pârâul Vicinic.

Vechea moară era construită din lemn masiv, așezată pe o fundație de piatră și avea un acoperiș de tablă. Acum clădirea este refăcută din lemn și acoperișul a fost refăcut cu o învelitoare tradițională, din șindrilă. Mecanismul este parțial distrus. Pentru că debitul apei este foarte mic, moara era ajutată de un bazin de captare construit în amonte.

Morile de apă din Socolari - Moara de la Sultana

Moara lui Ion

Moara lui Ion din Socolari

O moară despre care nu mai există foarte multe detalii, moara lui Ion este amplasată la ieșirea din sat și rezistă cu stoicism intemperiilor și trecerii timpului. Este construită din piatră, în același mod în care sunt ridicate mai multe mori din zona Oravița, cum ar fi cele din Ilidia. Năpădită de buruieni, este greu accesibilă. Nu mai este alimentată cu apă.

Moara lui Iacob Grecu

Moara lui Iacob Grecu din Socolari

Circa 200 de metri mai jos de Moara lui Ion se află o altă instalație care a aparținut familiei Grecu, azi abandonată, amplasată pe același canal de apă. Construită din piatră, cu pereții tencuiți cu morar de var și acoperișul din țiglă, s-a păstrat în stare relativ bună. Mecanismul morii a fost însă îndepărtat.

Bibliografie

Informațiile publicate de taramorilordeapa.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *