Moara de apă din Bogodinț

Moara de apă din Bogodinț. În satul Bogodinț, comuna Sasca Montană, la sud de Oravița, se mai păstrează una din puținele mori de apă de pe cursul inferior al râului Nera. Este cunoscută de către localnici cu numele „Moara din Vale” tocmai pentru că se află în aval de sat, la circa 1 km de acesta, pe malul drept al râului Nera.

Moara de apă din Bogodinț (august 2019)

După spusele unor localnici, moara nu mai funcționează de cel puțin 5-6 ani. Este ultima moară de apă din Bogodinț care a mai funcționat, din cele trei care au mai existat până în urmă cu câteva decenii.

Moara este construită din lemn cu îmbinările de tip „nut și feder”. Este mai mare decât alte construcțiile similare. Toată partea de jos – fundația și pereții camerei roții au fost betonate înainte de 1989. Roata orizontală (ciutura) și jgheabul de admisie au fost și ele înlocuite cu unele din metal.

Moara de apă din Bogodinț (august 2019)

Structura superioară, din lemn, este cea veche și s-a păstrat până azi dar se degradează rapid. Ușa și colțul din dreapta sunt aproape de colaps. O intervenție de urgență este absolut necesară pentru a pune în siguranță construcția. De asemenea, există urme de vandalizare în interior. Instalația de măcinat este arhaică și se află la locul ei.

Vizitată de echipa Acasă în Banat în august 2019, moara de apă din Bogodinț ar putea fi reparată cu costuri minime. Lipsa unei intervenții în următorii ani riscă să ducă la dispariția morii.

Bibliografie

Informațiile publicate de taramorilordeapa.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *