Moara de apa din Rugi

Moara de apa din Rugi este una dintre puținele mori cu roată verticală care mai există în județul Caraș-Severin. Satul Rugi aparține de comuna Păltiniș și se găsește la aproximativ 12 km vest de municipiul Caransebeș.

Moara de apă din Rugi

Moara este încorporată într-o locuință, proprietate privată a lui Iova Petru, în vârstă de 89 de ani. Acesta încă mai macină făină pentru el și pentru oamenii din sat, însă folosește o râșniță electrică pentru că moara veche nu mai funcționează.

Instalația originală încă se mai păstrează, dar apa nu mai curge de ani buni. Canalul de alimentare cu apă (ieruga) este înfundat iar bazinul de acumulare a fost reconvertit, fiind cultivat cu legume.

Petru Iova povestește că nici tatăl său, nici bunicul său, nu au putut spune cât de veche este efectiv moara. Cel mai probabil datează din a doua parte a secolului XIX. De-a lungul timpului a suferit modificări, roata originală fiind înlocuită cu una de metal. Nea Petru a moștenit moara de apă de la tatăl său, care a fost și el morar. Părinții săi au cumpărat casa cu moară, după ce un bătrân morar a avut un accident la roată și atunci, familia a decis să vândă casa. Dintotdeauna, morarul satului lua „vamă” – o cantitate din făină rămânea la morar, sau plătea cu bani, iar tradiția se păstrează până astăzi. Ca să țină socoteala sacilor și a cantităților, Petru Iova își notează și astăzi pe o tablă ordinea în care macină sacii cu făină și mălai.

Astăzi, însă, tot mai puțini ajung să macine la moara din Rugi, însă bătrânul morar îi primește cu bucurie.

Informațiile publicate de taramorilordeapa.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *